SrbijaSpace logo

Kako obradovati decu za Božić?

 

Kako obradovati decu za Božić?

Božić pored Nove godine predstavlja najradosniji praznik u godini, i sa posebnim raspoloženjem se proslavlja. Porodice se okupljaju veče pred Božić, Badnje veče, i mole se za zdravlje i napredak doma u kom živi ta porodica. Važnost ovog praznika najbolje možemo sagledati u svim običajima, koji su se održali do dana današnjeg.

Deca posebno vole Božić: zbog tradicije i običaja (slama, pijukanje, bacanje žita, paljenje Badnjaka), zbog dedinih priča kako je nekad bilo, zbog bakinih priča o njihovoj ljubavi. I nekako najradosniji praznik deci donosi i najlepši osmeh na lica. Decu volimo zbog njihovog iskrenog osmeha, koji nas menja u bolje ljude. I treba im vratiti za to njihovo neizmerno davanje ljubavi, kojeg oni nisu ni svesni.

Treba ipak smisliti kako to uraditi, a da njima Božić bude još lepši, ukoliko je to ikako moguće. Mi smo smislili par rešenja.


1. Pisanje Božićnih čestitki
 

Božićne čestitke trebalo bi da budu deo iznenađenja, koja deca pripremaju za roditelje, ali i obrnuto. U čestitkama treba da napišemo najlepše misli i najlepša osećanja, sve ono lepo što se nalazi u nama ljudima, a osećamo jedni prema drugima.

Važno je da budemo kreativni i da, pored iskrenih lepih reči, naše čestitke sadrže i neke crteže. Deca obožavaju detalje pa im zbog toga treba pružiti par sličica, koje će im ostati urezane u sećanje. Neka vaši crteži budu vezani za porodicu, dom, praznik Božić, ljubav. Deci treba usaditi porodične i tradicionalne vrednosti, i to treba pokušavati na različite načine.


Pokloni
 

Posebno obratite pažnju i na detalje. Iskoristite neke stare novinske časopise i isecite neke zanimljive sličice iz njih. Ili isecite slova i napišite njihovo ime. Verovatno će im biti zanimljivo dok čitaju i izmamićete im osmeh na lica.


2. Napravite Božićni poklon


Deca obožavaju poklone i šta god im kupili, oni će se verovatno radovati. Ipak, kupovinu ponekad treba zaobići. Nekad je prava odluka iskoristiti sopstveno umeće i kreirati za decu nešto što će im ostati kao prava uspomena.

Zapravo, vrednost poklonu, koji im poklonite, daće upravo vaša ruka. Ukoliko ste vešti sa alatom, to će vam svakako pomoći u ovom slučaju.

Možete napraviti kućicu, koja će biti baza za njihove vojnike, ukoliko je dečak u pitanju, ili za lutke, ukoliko imate devojčicu. Ili, napraviti im neki odevni komad za lutke. Napraviti ogradu za životinjsko carstvo. Naravno da sve ovo možete kupiti, ali je ipak akcenat na osmišljavanju samog poklona.

Darivanje poklona u prazničnim danima je na neki način izgubilo smisao i postalo drugačije. Poklone poistovećujemo sa novcem, a to ne treba da bude tako. Neka pokloni budu vaših ruku delo i neka imaju dušu, neka govore ljubav, neka donose radost.


3. Istraživanje kroz kuću


Nešto što deca obožavaju je traganje za novim saznanjima i konstantno učenje. Na neki način, ovo o čemu govorimo je upravo to. Istraživanje kroz kuću je igra, ali i učenje za decu. Važno je samo da budete voljni da razmišljate i da budete kreativni, kako bi sve imalo smisla.

Napravite plan u kom delu kuće će se nalaziti poklon. Isplanirajte koliko koraka i nivoa igre dete treba da prođe da bi moralo da pronađe vaš poklon. Neka poklon bude sakrivan, da ga prethodno ne bi pronašlo.

Koraci mogu biti različiti, npr: neka nabroje pet domaćih života i pokažite im koja životinja im može pomoći. U međuvremenu, sakrijte ceduljicu ispod plišane igračke psa, koja označava naredni korak. I tako, možete se igrati zajedno sa njima i smišljati šta god želite.


Pokloni za Božić
 

Takođe, usput im možete dati slatkiše da se zaslade, ali ih zalepite na nekim čudnim mestima, na vratima ili na zidu, plafonu, a tu bi vam baš bila od koristi dvostrana lepljiva traka. Napravite im pravi mali lavirint kroz kuću, kako u jednom momentu ne bi znali u kojoj se sobi nalaze.

Takođe, možete koristiti i Božićne čestitke kao pomoć pri traganju. Neka u njima budu napisale lepe želje, a neka im istovremeno ukazuju dalji put. Vama će svakako biti zanimljivo dok smišljate, ali prava zabava sledi kada krene traganje. Uključite i ostale članove porodice. Neka oni budu deo cele priče. Na primer, ukoliko reše neki lagan zadatak imaju pravo na dedinu pomoć da preskoče jedan nivo, tu će se više potruditi.

Izaberite neko od ova tri predloga i napravite deci Božić iz snova. Neka, na taj način nauče vrednost i značaj vere, ljubavi i porodice.

 

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar