SrbijaSpace logo

Kineska kripto valuta osvaja svet

 

Kineska kripto valuta osvaja svet

Već više od šest meseci Kina najaljuje kripto valutu koja će moći da se koristi kao sredstvo plaćanja, paralelno sa zvaničnom, zakonskom valutom. Po poslednjim vestima, izgleda da su pripreme gotove, tako da se očekuje da to u najskorijoj budućnosti bude sprovedeno u delo.

Kriptovalute su već više od decenije prisutne na digitalnoj sceni, uglavnom kao sredstvo razmene. Poslednjih godina, Bitcoin se izdvojio kao najčešća, mada ih u upotrebi ima više. Pomenimo neke najpoznatije, kao što su recimo Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin, Dash, Neo, Cardano, i mnoge druge.

Ono što je karakteristično za kriptovalute je to što je njihova upotreba kao sredstva plaćanja van kontrole od strane svetskih vlada. Sve transakcije su transparentne, lako dostupne svima koji su lancu, tako da nema mesta korupciji.

S obzirom da popularnost najvrednije digitalne valute Bitcoina raste, njihovo širenje je sve teže kontrolisati, tako da su ih neke vlade i zabranile. U početku, to je uradila i kineska vlada jer se, shodno tome što je Kina jedna od najrazvijenijih ali i najmnogoljudnijih država, 70% globalnog prometa odvijalo upravo kod njih.

Međutim, posle zabrane, dešava se totalni preokret. Kineska vlada rešava da preuzme vodeću ulogu na digitalnoj sceni tako što, posle zabrane Bitcoina, uvodi svoju kriptovalutu, DCEP. Zanimljivo je da će ova kriptovaluta biti priznata i korišćena paralelno sa zvaničnom valutom, Juanom, tako da će postati sredstvo plaćanja.

Elektronsko plaćanje je u Kini i inače mnogo više u upotrebi od papirnog novca, tako da uvođenje kriptovalute u opticaj neće napraviti neku veliku razliku za samo građanstvo. Ali, s obzirom da će na ovaj način promet kriptovalute biti nadgledan od strane Centralne banke, sav promet će moći lakše da se prati, tako da se računa na to da će korupcija biti svedena na najmanju moguću meru.

Još uvek se ne zna kakve će efekte to imati po svetsku ekonomiju, ali se već spekuliše o tome da će to biti udar na vrednost dolara i da će Kina preuzeti vodeću ulogu u razvoju na globalnom nivou. Jer, DCEP će moći da se koristi u celom svetu.

Šta će od svega toga biti, videće se u nastupajućem periodu. U projekat su, pored Centralne banke, uključene i Banka Kine, Kineska poljoprivredna banka i Kineska industrijska i komercijalna banka. A kolike su razmere ovog projekta svedoči i to kome će na testiranje biti poverena nova valuta jer u pitanju su kompanije kao što su Alibaba, McDonalds, Starbucks…

Paralelno sa najavljivanjem kineske, još neke velike kompanije počele su sa uvođenjem svojih kriptovaluta. Recimo, Facebook je lansirao Libru, sopstvenu kriptovalutu, u nastojanju da proširi svoje delatnosti i zakorači u sektor elektronske trgovine.

To je, ujedno, još jedan od razloga zašto je Kina malo požurila sa svojom kriptovalutom, pa se očekuje da će prva testiranja krenuti u maju, da bi u javnosti trebalo da bude do novembra. Ali, sve je to još uvek u sferi nagađanja.

U svakom slučaju, ovo je jedina kriptovaluta uvedena od strane neke Centralne banke, tako da se očekuje njen veliki uspeh na globalnom nivou. Ipak, to je u suprotnosti sa demokratskim digitalnim valutama poput Bitcoina, ali vreme će pokazati da li će Kina preuzeti primat na globalnom nivou elektronske trgovine.

Šta vi mislite, da li će Kinezi uspeti sa svojom digitalnom kriptovalutom? Molimo vas za  komentar.


Autorski tekst: Jelena Todorović


Komentari (6)

Srecko

Buduca ekonomska i vojna sila broj jedan u svetu moze da ima i kripto valutu, moze im se, imaju novac.

(Dobar) 0
(Slab) 0
10-Jun-20 12:15:54 PMNesha

Kinezi se ponekad na silu prave da su neka avangarda i da mogu da vode svet. Ovo nije mesto gde mogu da ostvare te ciljeve, kriptovalute su još uvek "mačak u džaku" i nepoznata teritorija. Mada ovo mi i ne izgleda kao prava kriptovaluta - ako već ne može da se rudari i ako država ima kontrolu.

(Dobar) +2
(Slab) -1
17-May-20 10:38:09 AMkose oci ravno celo

da se ne biste previse uzbudjivali treba znati da je kineska narodna banka najavila ovu digitalnu valutu pompezno i veoma ambiciozno. Ipak ako planirate da rudarite kinesku kriptovalutu necete imati priliku za to. Dakle, nama rudarenja i stvaranja ove valute i nekih nezavisnih algoritama za garanciju nezavisnoti valute. Koliko se moze saznati ovde je u pitanju digitalni novac koji će kao po navici emitovati drzavne kineske banke,. Na zalost ,sve ce biti pod kontrolom države i svemocne komunisticke partije kao i za Juan, zvanicnu valutu ali sa bitnom razlikom da nece biti stampanja ove valute.

(Dobar) +3
(Slab) 0
16-May-20 19:11:43 PMCrvenkapica

Kinezi su čudo! Zaista su velesila. Ovim su dali domaći zadatak i pokazali svima kako se osvaja i digitalni svet.

(Dobar) +4
(Slab) 0
16-May-20 14:01:09 PMCrvenkapica

odgovorio/a: perorez

koji bre domaci zadatak? znas nekog ko trguje ovom kineskom valutom?
(Dobar) +2
(Slab) 1
16-May 19:13:00
Nadja

Kina ce definitivno uspeti sa svojoj kriptovalutom i pokusace da je nametne celom svetu, definitvno sve vodi ka tome da ce u jednom trenutku kriptovalute zameniti ove obicne valute. Mozda nakon cipovanja! To im je plan, a da li ce uspeti u tome, videcemo.

(Dobar) +4
(Slab) 0
16-May-20 13:43:49 PMDodajte komentar