Koju stolariju ugraditi PVC ili ALU?

 

Koju stolariju ugraditi PVC ili ALU?

Neretko se događa da se svako ko renovira svoj životnie ili poslovni prostor hvata za glavu. Prvo zato što nije tako jednostavno pronaći dobre majstore, a zatim i zato što se na tržištu nalaze mnogi proizvodi, pa nije baš lako izabrati pravi.

Međutim, sve to uopšte nije tako komplikovano kao što izgleda, a ako se na vreme o mnogim detaljima budete informisali.

Ukoliko ste i vi i u toj situaciji da razmišljate o tome da li je bolje da ugradite PVC ili ALU stolariju, verujemo da vam uopšte nije lako. Naravno da određene prednost ima i jedna i druga vrsta stolarije, pa bi trebalo sa njima biti upoznat, jer će izbor biti mnogo lakši. 


PVC stolarija 

Prozori i vrata koji su izrađeni od PVC - a se smatraju izuzetno jeftinom investicijom, koja je naročito trajna. Međutim, poznato je da su mnogi skloni da pomisle da kada je nešto jeftino, to automatski nije kvalitetno. Srećom, PVC stolarija uspešno prkosi toj činjenici. 

Postoje brojni razlozi zašto bi se trebalo odlučiti baš za ugradnju prozora i vrata od pvc materijala

A neke od prednosti koje nudi PVC stolarija su i:

 • odlična energetska efikasnost
 • posebno lako i jednostavno održavanje
 • interesantan i moderan dizajn
 • jednostavna i brza montaža
 • povoljna cena (kada se uzme u obzir kvalitet)
 • postojanost na visokim i niskim temperaturama
 • odlična uklopivost u sve tipove fasada
 • ekološki materijal, koji se može reciklirati


Pvc stolarija
 

Kada se sve to uzme u obzir, jasno je zašto se kaže da PVC stolarija ima apsolutno savršen odnos između kvaliteta i cene, te da se smatra trajnom i energetski efikasnom. A uz to će majstori vrlo brzo montirati i vrata i prozore od PVC – a po zahtevu klijenata i to u okviru bilo kog prostora.

U principu je sasvim svejedno da li je u pitanju novoizgrađeni stambeni, odnosno poslovni objekat ili je u pitanju nešto starija gradnja. Stolarija ove vrste se lako može uklopiti u objekat bilo koje starosti i kvaliteta gradnje. 

Pored svega navedenog, dodatna je prednost i to što gotovo sve kompanije koje se bave ugradnjom PVC stolarije, nude i besplatnu procenu radova. Naime, dovoljno je kontaktirati izabranu firmu, te se dogovoriti sa majstorima kada će izaći na teren, kako bi uzeli mere i izvršili procenu na licu mesta. 
 

ALU stolarija

Nešto skuplja od PVC stolarije jeste i ona koja je izrađena od aluminijuma. Izuzev po dugotrajnosti, poznata je i po naročito dobroj izolaciji, a što utiče pozitivno i na smanjenje potrošnje električne energije za zagrevanje prostora. Takođe, prednost korišćenja ALU stolarije se odnosi i na posebno jednostavno i lako održavanje, kao i na moderan dizajn. 

Neke od prednosti ugradnje ALU stolarije u poslovnom i životnom prostoru su i:

 • lako održavanje
 • otpornost i na hladnoću i na toplotu
 • moderan dizajn
 • odlična uklopivost i u stare zgrade i u novoizgrađene objekte
 • mogućnost odabira željene boje ALU stolarije
 • brza i jednostavna montaža
 • naročito dug vek trajanja


PVC ili ALU stolarija

Gotovo je nemoguće odgovoriti jednostavno na pitanje da li je bolja PVC ili ALU stolarija. U principu, to zavisi od mnogo faktora. 

Naravno da primarno mislimo na finansije, jer je aluminijumska stolarija ipak nešto skuplja nego PVC. Ali kada renovirate određeni prostor ili se useljavate u novoizgrađeni stambeni ili poslovni objekat, trebalo bi ipak da vodite računa o kvalitetu. Iako to nije malo ulaganje, činjenica je da ćete mnogo uštedeti ukoliko imate kvalitetnu stolariju.

Naime, energetska efikasnost izuzetno značajna u ovom slučaju, jer ćete na taj način smanjiti troškove korišćenja električne energije za grejanje, odnosno da ćete uštedeti, pošto ćete koristiti manje ogreva. 

U svakom slučaju je najbolja opcija da kontaktirate firmu koja se bavi ugradnjom PVC ili ALU stolarije. Sa majstorima bi trebalo da dogovorite kada mogu da izađu na teren. A imajte na umu da profesionalci, koji se ovim poslom bave, praktikuju da procenu ne naplaćuju. Kada se budu upoznali i sa vašim zahtevima i sa samim prostorom, oni će izraditi ponudu.

Pored toga što će se u ponudi naći cena ugradnje stolarije, dobićete i informaciju koliko im je vremena potrebno da sve te poslove završe.


Aluminijumska stolarija profil
 

Najbitnije je da izaberete firmu, koja poštuje trenutno važeće međunarodne standarde u izradi stolarije. Takođe je važno da to bude provereni proizvođači. A posebno kada je u pitanju ALU stolarija se dešava da određene firme nude mogućnost kupovine po kilogramu. Svakako bi trebalo takve kompanije izbeći, jer gotovo je sigurno da se ne radi o stolariji proverenih proizvođača.

Posebno je važno da odaberete PVC ili ALU prozore i vrata, koje izrađuju svetski poznate kompanije. Jedino tako možete biti sigurni da ćete stolariju još dugo godina koristiti, bez ikakvih problema. 

Iako zamena stolarije nije nimalo jeftina, trebalo bi da imate na umu da je to nešto što radite sada, pa tek za nekoliko desetina godina. Baš zato što je poznato koliko je PVC ili ALU stolarija dugotrajna, taj trošak će se isplatiti. Nemojte oklevati da kontaktirate izabranu firmu, te da precizirate kada će majstori moći da posete vaš stambeni ili poslovni objekat.

A od njih ćete dobiti i savet da li je u vašem životnom ili poslovnom prostoru poželjnija ugradnja PVC ili ALU stolarije, te koje su prednosti ugradnje jedne, a koje druge.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Dodajte komentar