SrbijaSpace logo

Leptospiroza vektorska bolest-kako je se rešiti?

 

Leptospiroza vektorska bolest-kako je se rešiti?

Leptospiroza opaka bolest koju šire glogari

Leptospiroza je zarazna bolest koja protiče u subakutnoj,akutnoj i hroničnoj formi. Od ove bolesti oboljevaju mnoge vrste domaćih žtivotinja pa čak i čovek pa se oboljenje ubraja u zoonoze.

Uzročnici leptospiroze su spiralne bakterije iz porodice Leptospiriaceae,roda Leptospira.U rodu leptospira nalazi se 17 genomskih vrsta od toga 10 patogenih.

Izvor zaraze predstavljaju obolele životinje i životinje koje suprebolele leptospirozu jer se leptospire mogu mesecima izlučivati mokraćom nakon preboljenja.Značajan izvor infekcije su glodari koji urinom inficiraju vodu,zemljiste i mogu biti doživotan izvor zaraze.Oboljenje se najčešće javlja u nehigijenskim uslovima i na mestima guste prijemčive populacije (farme).

Leptospiroza je profesionalno oboljenje koje su izložene zaraženoj vodi zbog prirode svog posla pre svega farmeri.rudari,ribari,veterinari,vojnici,radnici u klanicama ili rekreativci :sportisti,plivači,kamperi,kupači). Oboljevaju i osobe koje su izložene površinskim mirnimstajaćim vodama (bare,jezera,kanali).

Uzročnik moze da dospe u organizam čoveka čak i preko neoštećene kože i sluzokože.

 

Kako protiče bolest?

Nakon ulaska u organizam leptospire odlaze u krv razmnožavaju se,a zatim dospevaju u organe (bubrezi,jetra,mozak,slezina). Može doći do septikemije. Leptospire izazivaju pobačaje,teška oštećenja bubrega,izazivaju žuticu(kod čoveka i pasa) kao posledicu oštećenje jetre .

Kako se izboriti sa ovom izuzetno zaraznom bolešću?

Kao sto je već napisano leptospiroza je izuzetno opasna jer se možemo zaraziti čak i preko neoštećene kože i sluzokože, a izvor infekcije su glodari (miševi,pacovi itd.) Deratizacija je jedino pravo rešenje za sprečavanje širenja ove izuzetno opasne bolesti od koje oboljevaju i ljudi i životinje.

Deratizacija kao prevencija

Deratizacija inače i spada u zoosanitarne mere. Deratizacijom se moze postići kontrola nad populacijom glodara, tj. Sprečiti razmnozavanje glodara tamo gde im nije mesto.


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com/istrebljivac-blogovi.php


Dodajte komentar