SrbijaSpace logo

Svetski dan srca - mislite na vaše srce i saznajte kako ga ojačati

 

Svetski dan srca - mislite na vaše srce i saznajte kako ga ojačati

Svetski dan srca je 29. Septembar, pravo vreme da se svi podsete koliko je srce bitno za naš život!


Njegovo veličanstvo SRCE – jedan od najinteresantnijih mišića u našem telu. Snažan ali i osetljiv organ koji jedva da i primećujemo kada radi kako treba, svojom mrežom arterijskih i venskih sudova transportuje krv po čitavom telu i hrani sve druge organe.

Zato kažemo da su srce i cirkulacija  u tesnoj vezi jer moraju biti usklađeni da bi obezbedili normalan arteriski pritisak za pokretanje struje krvi.

Svetski dan srca treba da bude samo jedan od onih važnih dana u našim životima kada treba da se setimo da je naše srce organ o kome treba brinuti.

Uloga cirkulacije je da servisira potrebe tkiva:

 • Transportuje hranjljive materije u tkiva
 • Uklanja otpadne produkte,
 • Prenosi hormone
 • Održava adekvatnu sredinu i pH krvi u svim tkivima za preživljavanje i funkciju ćelija

 

Srećom, živimo u vremenu kada se poremećaji cirkulacije i srčane bolesti mogu uspešno lečiti, ali ne treba čekati trenutak da počnemo da se lečimo već treba videti šta možemo sprečiti.

 

Postoji mnogo faktora rizika za srčane bolesti, neki možete učiniti nešto, a neki ne. Porodična istorija srčanih bolesti stavlja vas u mnogo veći rizik da se sami razvijate. Iako ne možete učiniti ništa u vezi sa svojim genima, postoji niz faktora rizika koji možete kontrolisati.

Pusenje - faktor rizika bolesti srca

NE VADITE SE NA GENETIKU, TO JE SAMO PREDISPOZICIJA, A OD VAŠEG NAČINA ŽIVOTA I OD TOGA KOLIKO ŽELITE DA SE BAVITE SOBOM ZAVISI KRAJNJI ISHOD.

 

MOŽETE LI OVO UČINITI ZA SEBE?!

 • KORIGUJTE ISHRANU

Ovo će Vam prvo reći svaki kardiolog. Stavite na papir kakvu hranu dominantno koristite u ishrani. Ako je to brza hrana, previše začinjena, masna i pretežno pržena hrana u kojoj su minimalno zastupljeni voće i povrće, budite sigurni da nešto morate da menjate. Ako niste u mogućnosti da odredite koja je hrana najbolja za Vas uvek možete da se konsultujete sa nutricionistom. Zdrava hrana ne mora da bude „BLJAK“ već može biti jako ukusna i to je prva predrasuda koje trebate da se oslobodite.

 

 • REDOVNO KONTROLIŠITE KRVNI PRITISAK

Pod ovim ne mislim na „opsesivne“ kontrole pritiska. Oscilacije pritiska su normalne u toku dana. Pritisak zavisi od mnogo faktora a između ostalog od hrane i tečnosti koje smo uneli u toku dana, stresnih situacija, aktivnosti, trenutnog stanja organizma a nekad i od vremenskih prilika. Ako jednom izmerite povišen pritisak to nije razlog za paniku. Najbolje je da ukoliko želite da budete sigurni napišete mali kalendar krvnog pritiska i izmerite ga tri puta u toku dana tokom jedne sedmice. Ako su vrednosti pritiska konstantno povišene ili su oscilacije pritiska velike obratite se lekaru.

 • REGULIŠITE HOLESTEROL I TRIGLICERIDE

Opšte je poznato da visok holesterol i trigliceridi predstavljaju veliki faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Uzroci su različiti ali je u osnovi poremećaj metabolizma jetre ali i pankreasa. Jedna od osnovnih funkcija jetre pored metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina je detoksikacija. Kada je jetra „masna“ i opterećena toksinima, slabi njena funkcija. Zato je regeneracija jetre od velikog značaja. 

 

Detoksamin-aktivirani zeolit čisti jetru od teških metala, toksina, i smanjuje formiranje slobodnih radikala za oko 50%. S druge strane kurkuma stimuliše proizvodnju drugih antioksidanasa kao što su superoksid dismutaza i glutation što takođe doprinosi poboljšanju njene funkcije. Preparati na bazi sikavice /gujina trava/, artičoke, slatkog korena i surutke takođe mogu pospešiti regeneraciju jetre. Tek nakon detoksikacije i biljčica koje regenerišu jetru mogu se koristiti prirodni preparati koji smanjuju masnoće u krvi popur crvenog fermentisanog pirinča, acai bobica, glukomanana itd.

 

 • REGULIŠITE ŠEĆER I PREVENIRAJTE INSULINSKU REZISTENCIJU

Osobe koje imaju dijabet imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Statistički podaci potvrđuju da približno 2/3 osoba sa dijabetesom IMA VISOK KRVNI PRITISAK i dva do četiri puta veću verovatnoću da oboli od srčanih oboljenja ili moždanog udara, u odnosu na ljude koji nemaju dijabetes. Ukoliko još niste razvili dijabet a sumnjate na insulinsku rezistenciju ili imate graničan ili blago povišen šećer korekcija ishrane i prirodni suplementi mogu biti od velike koristi.

 • BAVITE SE UMERENOM FIZIČKOM AKTIVNOŠĆU

 

Fizicka aktivonost spas za srce pro100healthy

 

Savremeni stil života u kome nema dovoljno fizičke aktivnosti, prepoznat je kao jedan od glavnih faktora rizika za zdravlje i nastanak kardiovaskularnih bolesti. Aerobne vežbe su najbolji vid vežbe  kada je u pitanju prevencija ali i rehabilitacija nakon srčanih bolesti. Ove vežbe  uključuju hodanje, plivanje, džoging, vožnju bicikla, pa čak i rad u bašti i sl., kao i sve aktivnosti pri kojim se koriste srce, pluća i mišići u toku određenog vremena. Ova vrsta fizičke aktivnosti je lakog intenziteta i vremenski može duže da traje jer tokom ovih vežbi postoji adekvatni transport kiseonika prema mišićima i ne dolazi do pojave kiseoničkog duga. Zdrave osobe mogu da se bave i tzv. intervalnim treningom u kome se smenjuju periodi vežbi manjeg i većeg intenziteta.

 • ŠETAJTE

Hodanje ili trcanje su spas za srce

 

Poznato je da je hodanje veoma zdravo i poželjno posebno kada nemate puno vremena da se bavite sportom ili ste u godinama kada Vam sport predstavlja veliki napor. Izgovora nema – jer je šetnja 30min dnevno smanjuje rizik od koronarnih bolesti za oko 18%, dok hodanje od 3h nedeljno smanjuje rizik od infarkta srca za oko 35%.Hodajte onoliko brzo koliko Vas to neće zamarati i ostavljati bez daha jer cilj šetnje nije zamaranje već jačanje mišića, poboljšanje psiho-fizičkog zdravlja, pravilna koordinacija pokreta i poboljšanje kondicije.

Kretanje pri hodanju poboljšava rad „mišićne pumpe” u nogama i pospešuje cirkulaciju venske krvi, sprečavajući time probleme u nogama, poput proširenih vena i kapilara, osećaja težine i oticanje nogu.

 • SMANJITE PUŠENJE ILI JEDNOSTAVNO PRESTANITE!


Prekinite ili smanjite pusenje ukoliko vam je stalo do vaseg srca

Ovo je lakše reći nego uraditi. Pored toga što se u duvanskom dimu nalazi preko 4000 štetnih supstanci od kojih su bar 43 kancerogene, tu je i prisustvo teških metala kojih organizam ne može da se spontano oslobodi. Kao što već znate pušenje spada u bolesti zavisnosti, što je dodatni problem. Odluka da prestanete je dobar početak a sve ostalo je stvar karaktera. 

 

Ako već ne možete da presečete i da se oslobodite ovog poroka pokušajte sa TTC-om /koji u sebi ima zeolit i apsorbuje teške metale i toksine pre nego što se cigareta upali/ da za početak smanjite broj cigareta, pijte dosta vode i zaposlite ruke /da ne biste imali stari dobri izgovor „ne znam šta ću sa rukama“./ Svaki vid detoksikacije veoma je poželjan kao i suplementacija vitaminima iz B grupe i vitaminom C.

 

 • REGULIŠITE TELESNU TEŽINU POSEBNO AKO SE GOJITE U PREDELU STOMAKA

Osobe koje imaju nagomilano salo pretežno u predelu stomaka imaju u velikom  broju slučajeva i metabolički sindrom /povećanje šećera, smanjen dobar holesterol-HDL, povećan štetni LDL holesterol, visoke trigliceride/ koji je preduslov za aterosklerozu a samim tim i pojavu kardiovaskularnih smetnji. Pre svega očistite jetru, regulišite nivo triglicerida, holesterola i šećera kako smo Vam u tekstu predložili.

 

Vase zdravlje zavisi od vaseg srca!

 

Konsultujte se sa nutricionistom  kako bi ste ishranu prilagodili vašim potrebama i mogućnostima. možete pribeći suplementima za regulaciju telesne težine ali najvažnije je „probušiti kašiku“. što bi naši stari znali da kažu:“ u aušvicu niko nije bio debeo“.

 

 • REGULIŠITE STRES

Ova stavka je veoma važna. Stres i gojaznost su veoma povezani. 

Stres – stvara lažan osećaj gladi /hormon grelin povećava osećaj gladi, leptin /hormon sitosti  / se smanjuje. Povećava se nivo kortizola –koji aktivira male nezrele masne ćelije koje se transformišu u velike insulin rezistentne  masne ćelije koje luče citokine – odgovorni za srčane bolesti.

 • ↑ se želja za slatkim i masnim
 • poremećaj nivoa šećera /slabija regulacija insulina/
 • ↓ smanjuje se nivo testosterona
 • nagomilavanje masti oko stomaka

Prosto zdravo srce


Morate sami pronaći način da regulišete stres. Nekome je to šetnja, nekom bavljenje sportom, druženje sa prijateljima, gledanje opuštajućih komedija i serija, odlazak kod psihoterapeuta. Najlakše je pribeći bensedinima, ksalolu, rivotrilu ali imajte na umu da ovi lekovi imaju i negativne posledice po organizam i neka Vam oni budu krajnji izbor ako ne nađete drugo - zdravije rešenje.

 

Možete pokušati i sa prirodnim suplementima poput BIO MAKE, REIŠI I KORDICEPS GLJIVE, MATIČNJAKA, VALERIJANE, PASIFLORE.

 

 • KORISTITE SUPLEMENTE

Suplementacija je poželjna i veoma korisna jer je to zapravo “HRANA” za srce. Ovde ćemo navesti samo neke od suplemenata koji mogu biti od koristi u prevenciji ali i kod već postavljene dijagnoze koronarne bolesti.

 

GLOG JAČA SNAGU SRČANOG MIŠIĆA, BLAGO SNIŽAVA PRITISAK , SPREČAVA SUŽENJE KRVNIH SUDOVA

 

L-KARNITIN VAŽNA AMINO-KISELINA U PRENOSU ENERGIJE U SRCU.

KOENZIM Q10 NJEGOV DEFICIT APAŽEN JE KOD OSOBA KOJE SU IMALE INFARKT. STVARA ATP I OBEZBEĐUJE SRCU DODATNU ENERGIJU. JAČA SNAGU SRCA. POMAŽE KOD BLAGE I UMERENE HIPERTENZIJE.

CORDYCEPS SINENSIS POVEĆAVA NIVO ATP-a U ĆELIJI, BRŽE OSLOBAĐA KISEONIK I OLAKŠAVA RAD SRCA

KALCIJUM I MAGNEZIJUM SMANJUJU RIZIK OD POJAVE HIPERTENZIJE

KALIJUM VAŽAN ELEKTROLIT KOJI ODRŽAVA RAVNOTEŽU TEČNOSTI U ORGANIZMU, DELUJE KAO PRIRODNI DIURETIK, SPREČAVA DEJSTVO HORMONA KOJI POVEĆAVAJU KRVNI PRITISAK. NJEGOVA NADOKNADA JE OBAVEZNA KOD STARIJIH OSOBA NAKON POVRAĆANJA, DUGOTRAJNIH DIJAREJA JER NJEGOV NEDOSTATAK ILI NAGLI GUBITAK MOŽE DA IZAZOVE SRČANI ZASTOJ!

OMEGA 3 POVOLJNO UTIČE NA NIVO TRIGLICERIDA, HOELSTEROLA, POMAŽE KOD ARITMIJA I POVIŠENOG KRVNOG PRITISKA

BELI LUK SNIŽAVA KRVNI PRITISAK, SMANJUJE NIVO TRIGLICERIDA, IMA PROTEKTIVNO DEJSTVO NA SRCE I KRVNE SUDOVE

OPC+C JAK ANTIOKSIDANS, SMANJUJE RIZIK OD ATEROSKLEROZE – ČISTI I JAČA KRVNE SUDOVE, SMANJUJE ŠTETNI HOLESTEROL, SMANJUJE EDEME, POBOLJŠAVA CIRKULACIJU

CIKORIJA POVOLJNO UTIČE NA KARDIOVASKULARNI SISTEM, STABILIZUJE NIVO ŠEĆERA U KRVI

REIŠI GLJIVA –POVEĆAVA „DOBAR“ - HDL HOLESTEROL I SMANJUJE NIVO TRIGLICERIDA U KRVI

 

Još da napomenem, terapija statičkim magnetima može biti od velike koristi kod poremećaja cirkulacije.

 

Pletizmografijom je potvrđeno da postavljanje magneta jačine 450G u predelu ručnog zgloba povećava cirkulaciju u kažiprstu 300% za samo 5 minuta /Lawrens R,. 2001/. 

Lekari koji se dugi niz godina bave uticajem magneta na ljudski organizam potvrdili su efikasnost statičkih magneta u prevenciji koronarnih bolesti /osim kod osoba koje imaju ugrađen pejsmejker/, posebno kada se magnet nosi na sredini grudnog koša između grudi ili u projekciji srca.

 

Pro100healthy brine o vasem srcu!

 

Nošenje statičkih magneta poboljšava cirkulaciju, snabdevanje ćelija i tkiva kiseonikom, stabilizuje pH krvi, stvarajući alkalniju sredinu u organizmu čime se smanjuje šansa za nagomilavanje nerastvornih depozita kalcijuma i amino-kiselina u krvnim sudovima koji su uzročnici ateroskleroze.

 

Krv je esencija zivota. Obezbedite da vase srce bude zdravo

Slušajte svoje srce, obratite pažnju na signale koje Vam šalje, na njegov ritam i snagu...reagujte na vreme. Volite druge a sebe najviše jer ima toliko osoba oko Vas kojima ste potrebni, koje Vas vole i koji mogu biti uskraćeni za ljubav i podršku ukoliko sebi dozvolite da bolest stane između Vas i njih.

Za Svetski dan srca učinite sve da Vaše srce što duže kuca!

Dr Ivana Kovačević


Autorski tekst: Dr Ivana Kovačević


Komentari (2)

Marija

Ja kao pusac, kad procitam ovaj tekst, dobro se zamislim. Ne bavim se sportom, pusim, volim slatkise... Fantazija. Moracu da kupim Kordiceps gljivu, da pomognem mom srcu.(Dobar) +2
(Slab) 0
30-Sep-19 09:32:53 AMPasivni pusaci i ne znaju da se truju

mnogi pasivni pusaci i ne znaju da se truju duvanskim dimom gore nego sami pusaci pogotovo zimi i u zatvorenim, zadimljenim kafanama i birtijama .. mada .. kada ukapiraju onda ide onkologija ...(Dobar) +3
(Slab) 0
27-Sep-19 19:43:12 PMDodajte komentar