SrbijaSpace logo

Uništavanje komaraca

 

Uništavanje komaraca

Ova neoubičajeno zima izgleda da će doneti veliku najezdu komaraca i drugih insekata tamo na proleće i leto. Komarci, osim što su dosadni, donose niza neugodnosti kao što je pojava:

  • otoka,
  • svraba,
  • bola i
  • crvenila,
  • očekivaće se i pojava bolesti “Groznica zapadnog nila (West Nille). Ovu tropsku bolest koja se skoro redovno u poslenjih nekoloiko godina javlja i kod nas, prenosi tigrasti komarac, (Stegomyia albiopica). Njegovo endemsko poreklo je Azija ali se uz pomoc intezivnog trgovackog transporta proširio po većem delu sveta sa umereno kontinentalnom klimom.

Bare, barice, automobilske gume, saksije sa cvećem na terasama, su vrlo pogodna mesta  za biološki razvoj ove vrste komarca. Stoga povećanje mesta sa stajaćom vodom će svakako doprineti povećanju populacije ovog insekta.

Kako se osloboditi komaraca?

Uništavanje komaraca u stambenim i manjim objektima je moguće i primenom “amaterskih srestava” u vidu insekticidnih sprejeva koji se mogu kupiti u radnjama široke potrošnje. Za razliku od zatvorenog prostora,  u otvorenom prostoru uništavanje komaraca je moguće samo akcijama dezinsekcije koje sprovode specijalizovane sluzbe.

Akcije se sprovode na nekoj većoj teritoriji kao što je opština, grad ili kao najbolje rešenje region. Sistemske akcije se sprovode dvofazno, prvo se vrše larvicidni tretman i tretman suzbijanja odraslih formi. Larvicidni tretman ima za cilj sprečavanje razvoja insekta u vodenoj sredini, ova faza je vrlo bitna u smislu da i građanstvo u svom delokrugu može da isuši i otkloni mesta gde se voda zadržava, jer isušivanjem se prekida biloški razvoj insekta. Nakon larvicidnog tretiranja koje se sprovodi najčešće u prolećnom periodu sledi zaprašivanje odraslih formi koje se sprovodi u kasnim večernjim satima, kada vremenski uslovi dozvoljavaju primenu insekticida.


Preuzeto sa: http://www.istrebljivac.com/blog-Unistavanje-komaraca.html


Dodajte komentar