SrbijaSpace logo

KURKUMA ZAČIN ILI SUPLEMENT?

 

KURKUMA ZAČIN ILI SUPLEMENT?

KURKUMA

 

Sadržaj:
 
KURKUMA JE VEOMA POPULARAN ZAČIN, DA LI POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU KORIŠĆENJA KURKUME KAO ZAČINA I KAO SUPLEMENTA?

 

Iako je u tradicionalnoj medicini kurkuma u upotrebi preko 5000 godina i jedna je od najpotentnijih biljaka u ajurvedskoj i kineskoj medicini, na ovim prostorima stekla je popularnost tek pre nekoliko godina.

Lekovitost kurkume u ajurvedskoj medicini  objašnjava se time što ljutkast ukus ove biljke:

  • ubija parazite,
  • uništava naslage sluzi,
  • podstiče krvotok i kompletan metabolizam


a to je upravo ono što je osnova mnogih bolesti. Iako se na ovim prostorima kurkuma pretežno koristi kod koštano-zglobnih poput artritisa i osteoartritisa njena upotreba u ajurvedskoj medicini je mnogo šira.

Razlika između začina i suplementa svakako postoji. Veoma je važan kvalitet kurkume odnosno procenat aktivne supstance-kurkumina koji se u njoj nalazi.


Kurkuma
 

Treba voditi računa o:

  • poreklu kurkume,
  • zatim da li je iz organskog uzgoja,
  • o načinu čuvanja, skladištenja i pakovanja kako ne bi došlo do sekundarne kontaminacije.


U slučaju suplementa postoje standardi koji moraju biti ispoštovani  da bi se proizvod uopšte registrovao kao dijetetski suplement.

Takođe, kurkuma se u suplementima često kombinuje sa biberom koji pored toga što pozitivno deluje na cirkulaciju ima još jednu ulogu a to je da potencira efekat kurkume.
 

Da rezimiramo, kurkumu možete koristiti kao začin ali kada govorimo o terapijskom efektu prednost dajem suplementaciji.POMENULI STE ARTRITIS, MOŽE LI KURKUMA UBLAŽITI BOLOVE KOD OSOBA KOJE BOLUJU OD ARTRITISA?

Kurkuma odnosno kurkumin kao aktivna supstanca ima jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo  a upravo je upalni proces taj koji pokreće pojavu artritisa. Zahvaljujući antiupalnom dejstvu kurkuma značajno može ublažiti bolove kod artritisa, fibromijalgije.

Zapravo kurkumin se kod artritisa ponaša kao inhibitor ciklooksigenaze 2 to je enzim koji normalno nije prisutan u organizmu i pojavljuje se kada u organizmu postoji upalni proces. Dakle, kurkumin se ponaša kao blokator ovog enzima. Blokatori ovog enzima su i neki lekovi koji se koriste kod bolnih stanja npr. aspirin i brufen.

Sjajni rezultati  kada je u pitanju artritis, postižu se istovremenom primenom  kurkume i Indijskog tamjana.


INSULINSKA REZISTENCIJA-JE TZV. BOLEST DANAŠNJICE... MOŽE LI KURKUMA  DA POMOGNE U PREVENCIJI DIJABETESA I INSULINSKE REZISTENCIJE?

Insulinska rezistencija je moderna bolest kojoj se u poslednje vreme pridaje veliki značaj jer se sve češće dovodi u vezu ne samo sa dijabetom već i sa drugim bolestima poput gojaznosti, steriliteta, izostanka menstruacije i drugih hormonskih dizbalansa.

Istraživanje objavljeno u časopisu  Molecular nutrition and food reasrch potvrdilo je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina i da je  kurkuma veoma efikasna kod osoba koje su rezistentne na oralne antidijabetike poput gluformina i amarila.


Kurkuma
 

Najbolji efekat postiže se u kombinaciji kurkume sa altajskom mumijom.

Kurkumin kao jak antioksidans može značajno podići nivo energije balansirajući nivo šećera u krvi i smanjuje napade hipoglikemije. Ovo su ohrabrujući rezultati za sve koji imaju problem sa insulinskom rezistencijom ili su več razvili dijabet tipa 2. 


DETOKSIKACIJA ORGANIZMA JE DANAS VEOMA POPULARNA, MOŽE LI SE  KURKUMA KORISTITI ZA DETOKSIKACIJU ORGANIZMA?

Da naravno da može. Kada je u pitanju detoksikacija organizma u praksi se pokazalo da su najefikasniji borci protiv teških metala detoksamin-aktivirani zeolit i cilantro.

Međutim kurkuma ima jaka antioksidativna svojstva  jer pospešuje stvaranje drugih možda čak i najbitnijih antioksidanasa u organizmu poput glutationa i superoksid dismutaze koji su odgovorni za održavanje normalne ćelijske funkcije te je ona u tom smislu veoma dobra za detoksikaciju jetre.


MOŽE LI KURKUMA BITI POMOĆNO SREDSTVO U TERAPIJI KARCINOMA?

Kurkuma zahvaljujući lipopolisaharidima kojima je bogata, jača imuni sistem. Smatra se da blokira preko 30 različitih tzv “puteva” koji dovode do pojave kancera. Blokira nuklear faktor bii i stat 3 dvas osnovna načina inflamacije koji se dovode u vezu sa kancerom.

Na sajtu  medline postoji nešto više od 30 članaka o efektima kurkume na tumorske ćelije. U toku su istraživanja o uticaju kurkume na tumore kolona i rektuma, multipli mijelom, alchajmerovu bolest i tumore pankreasa. 


KO NE BI SMEO DA UPOTREBLJAVA KURKUMU?

Ne preporučuje se kod osoba koje imaju intoleranciju na kurkumu i đumbir, trudnicama i osobama sa kamenom u žuči, a osobe koje su na antikoagulantnoj terapiji mogu da je koriste uz redovne kontrole INR-a.
 

Gde kupiti kurkumu?


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (2)

Mima

Kurkuma je odlična za ceo organizam,nisu je Indijici za džabe vekovima koristili kao lek. Kurkuma je zlata vredna.Što reče žena u prethodnom komentaru,mnogo je lakše kad imaš dnevnu dozu, i ne moraš da misliš.(Dobar) +1
(Slab) 0
03-Apr-19 15:55:40 PMDraganaBgd

Imam Insulinsku rezistenciju i koristim kurkumu kao suplement, na preporuku prijateljice. Pre toga sam koristila bas dosta kurkumu kao zacin u jelima, ali mi je ovako lakse, znam da sam popila potrebnu dozu ciste i proverene kurkume.(Dobar) +5
(Slab) 0
03-Apr-19 09:55:14 AMDodajte komentar