SrbijaSpace logo

Šta su to pametni satovi i kako funkcionišu

 

Šta su to pametni satovi i kako funkcionišu

Pametni satovi na tržištu postoje još od sedamdesetih godina prošlog veka, ali su usled unapređenja tehnologije tek danas postali popularni. Smatra se da će svakako njihova popularnost rasti u narednim godinama jer su izuzetno praktični i korisni, bilo da ste sportski aktivni, orijentisani ka poslu, volite dobro da se organizujete ili vam se naprosto dopada njihov savremeni dizajn.


Šta su u stvari pametni satovi?

Da uprostimo, pametni satovi kao i pametni telefoni, pružaju osnovne funkcije sata, odnosno telefona, ali uz to i mnogo više.
 

Danas su pametni telefoni došli dotle da zamenjuju kompjutere i u njima možete smestiti čitav svoj život zbog velikog broja aplikacija koje se na njima nalaze.


Pametni satovi, naravno, pokazuju vreme, ali uz to nude dosta različitih opcija. Naime, oni se povezuju sa telefonom preko blututa, poseduju ekran osetljiv na dodir i nekoliko aplikacija koje vam omogućavaju da čitate mejlove, diktirate poruke, merite puls, postujete na socijalnim mrežama, planirate svoj dan...

Dakle, oni nude veliki broj opcija, kao i mobilni telefoni. Ali čemu onda služe pametni satovi, ako već imamo pametne telefone? 

Velika vrlina ovih satova je njihova praktičnost, kao i veličina: dosta su manji od telefona i stavljaju se na zglob ruke, tako da su uvek uz vas, tačnije, na vama, ne morate ih nositi.

Ovo je od dodatne koristi kada se bavite nekim sportom, ili ste toliko zauzeti da nemate vremena da pogledate u telefon jer su vam ruke zauzete. Sve bitne notifikacije će biti na vašem satu i nećete propuštati pozive. Dakle, sve što želite vam je na ovaj način još bliže. 

Najbolja stvar je što vaš sat ujedno vodi i računa o vašem zdravlju, upozorava vas kada vam je puls prebrz, meri koliko ste kilometara prešli i pomaže da održavate svoju dijetu.


Koje su sve funkcije pametnih satova?


1)    Pokazuju notifikacije

Ovo je jedna od njihovih glavnih opcija, sinhronizovani su sa vašim telefonom i pokazaće vam sve notifikacije sa telefona. Dakle, odmah ćete znati da li vam je stgla poruka, stizaće vam podsetnici za sastanke i razne događaje, čak i pozivi mogu biti preusmereni na sat. 

Ovi satovi imaju mikrofon, pa možete tako komunicirati. Na pametnom satu možete isplanirati i čitav dan i osloniti se na njega da će vas obavestiti kad je vreme za koju aktivnost.


2)    Olakšavaju slušanje muzike

Trčite, trenirate i slušate muziku, ali ne možete stalno da vadite telefon iz džepa da biste menjali muziku ili podešavali jačinu zvuka. Ove opcije možete sa lakoćom raditi na svom pametnom satu. 

Uz to ovi satovi se mogu povezati i sa telefonom i sa bežičnim slušalicama, pa vam kablovi slušalica neće ometati pokret dok se bavite fizičkim aktivnostima. Zato je pametni sat i najviše namenjen onima koji nisu u mogućnosti da konstantno drže telefon u rukama, iako im je on često potreban, te se zbog toga pametni sat može smatrati dodatkom telefonu. Ako ste tokom dana u stalnom pokretu, minimizirate mogućnost da vam telefon ispadne, polomi se i angažujete servis za promenu displeja i slično.


3)    Možete diktirati poruke i svoje statuse na društvenim mrežama


Zauzeti se treningom ili nekim drugim obavezama, a želite da odgovorite na poruku. Ništa lakše, samo izdiktirajte šta želite da kažete, a sat će za vas zapisati i poslati poruku kome treba. Na ovaj način možete isto stavljati statuse na društvenim mrežama i komentarisati, sve bez upotrebe tastature.

Jedino što može biti mana jeste što audio senzori koji i dalje nisu dovoljno razvijeni da dobro raspoznaju sve jezike pa možete imati problema ako to činite na srpskom jeziku. Engleski piše bez problema.


4)    Pomažu pri vežbanju


Želite da znate koliko ste kalorija izgubili, koliki su vam otkucaji srca, kada je za vaše telo najbolje da napravi kratku pauzu između vežbi? Sve te informacije možete iz prve ruke dobiti sa vašim satom dok radite vežbe. Fizička aktivnost i napredak u vežbanju nikad nisu bili lakši nego sad uz ovu vrstu satova.


5)    Senzori koji mogu spasiti život


Senzori vam zaista mogu spasiti život u slučaju povreda. Na primer Apple satovi imaju opciju da osete kada je njihov korisnik pao, onda se na njima prikazuju notifikacije na koje je potrebno da kliknete kako biste dali znak da ste pri svesti i dobro. Ako ste pri padu izgubili svest, sat će automatski pozvati hitnu pomoć.


6)    Imaju GPS


Ova opcija je odlična za mališane koji se mogu izgubiti. Roditelji satove povezuju sa svojim telefonima kako bi u svakom trenutku znali gde im se dete nalazi, što može biti od ogromne pomoći u kriznim slučajevima. Uz pametne satove oko zgloba vašeg deteta vi ćete uopšte nećete morati da brinete za njihovu sigurnost.


7)    Baterija traje duže nego na telefonima


Ovo zavisi od same vrste sata, neki traju 18 časova, neki mogu da izdrže i jedan dan bez punjenja. Radi se na tome da se dužina baterije proširi na dva, tri dana i postoje i takvi modeli. Naravno, sve zavisi i od toga koliko vi koristite funkcije svog pametnog sata.
 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (4)

Stevica

Da li pametni sat moze da radi a da nije uparen sa telefonom?

(Dobar) 0
(Slab) 0
10-May-21 23:15:03 PMnenad

Nikada nisam nosio sat, smeta mi na ruci i nisam se naviako da ga imam. Isto važi i za pametne satove, iste su mogućnosti i opcije koje imaju i pamenti telefoni. Apple ima gubitke (ili vrlo mali profit, što je njemu isto) sa ovim pamentim satovima, nisu baš zaživeli.(Dobar) 0
(Slab) -1
22-Feb-19 13:54:26 PMManjo

Kamera sat je zakon!
Princip rada spijunske kamera u satu je vrlo jednostavan. Kamera u satu je potpuno nezavisna od satnog mehanizma.
Kamera sat poseduje vise modova rada Mod snimanja audio video zapisa, sa ili bez ukljucicvanja infrared dioda.
Mod fotografisanja
Mod snimanja samo zvuka
Kamera sat poseduje opciju za brzo pokretanja audio video zapisa, naime pritiskom samo na jedno dugme pocinje automatski snimanje tj. snimanje audio video zapisa.
Menjanje modova rada je vrlo jednostavno i brzo, putem dugmica koji se vec nalaze na satu.
Kada zelite da snimljeni materijal pregledate, potrebno je da snimljeni materijal prebaciti putem usb kabla na racunar. Racunar kameru u satu prepoznaje kao prenosnu memoriju tj. fles memoriju, tako da se materijal moze bez problema kopirati i brisati. Potrebno je minimalno znanje rada na racunaru. Za pregledavanje snimaka mozete koristiti bilo koji video player, recim GOM player.(Dobar) +2
(Slab) 0
30-Jan-19 21:16:52 PMAgent amater

Pametni sat ili špijunski sat? Možda je ovaj kamera sat bolja verzija jer sa njim možete svašta da uradite. Običan sat ali je u stvari i kamera. Veoma, ali veoma simpatično.(Dobar) +5
(Slab) 0
30-Jan-19 21:12:55 PMDodajte komentar